Je bent nu op onze oude website beland. We verwijzen je automatisch door naar onze nieuwe.

Je kunt valkparkieten op verschillende manieren houden:

- in een binnenvolière

- in een buitenvolière

- in een kooi

 

 

De binnenvolière:

Binnenvolières zijn er in verschillende soorten en maten. Het voordeel van een binnenvolière is, dat je er meerdere valkparkieten in kunt houden.

Heb je bijvoorbeeld een binnenvolière van 1.80m hoog, kun je hier 4 valkparkieten in houden.

 

 

 

De buitenvolière:

Buitenvolières kun je net zo hoog en breed maken als je zelf wilt. Het is echter niet zo eenvoudig om zelf een goede buitenvolière te maken. Belangrijke punten om op te letten zijn:

- de doorsnede van de mazen van het gaas (max. 19x19mm)

- de ingang, kan er geen valkparkiet ontsnappen als je naar binnen gaat?

- de inrichting, wat voor materiaal gebruik ik, en welke beplanting kan ik gebruiken?

- een binnenhok mag, maar de meeste valkjes blijven zomer en winter buiten slapen
 

De kooi

 

Let bij de aanschaf van een eenvoudige kooi op de afmetingen. Wil ik maar 1 valkparkiet, of later misschien een tweede (wat sterk aanbevolen word)?

De valkparkiet moet zich voldoende kunnen bewegen in zijn kooi. Hij moet met de vleugels kunnen klapperen om energie kwijt te kunnen, en hij moet kunnen klimmen. De voorkeur gaat uit naar een kooi met horizontale spijlen. 

 

Voor alle soorten van huisvesting is de inrichting belangrijk. Hang de kooi of volière niet te vol met speeltjes en halve zitstokken. Mocht de valkparkiet ergens van schrikken, en wild gaan fladderen, kan hij zich daaraan verwonden.

 

Wissel de speeltjes af. Zo blijft het voor de valkparkiet interessant en raakt hij niet gauw uitgekeken op alle speeltjes die je gekocht hebt.


Richt de kooi of volière eerst eenvoudig in. Hang de voerbakjes het liefst zo hoog mogelijk, en niet onder een zitstok, ivm ontlasting. Denk je dat de valkparkiet er niet goed bij kan, kun je altijd nog dingen verplaatsen.